De duurzame beschoeiing met toekomstperspectief

“Kun je voor ons uitzoeken of er een duurzaam en betaalbaar alternatief is voor de hardhout beschoeiingen die we nu gebruiken?” Met een voorliefde voor waterbouw en een verlangen naar goed rentmeesterschap, ontwikkelde Egbert Hogendoorn een duurzame beschoeiing. Dit deed hij in samenwerking met Gemeente Gouda. Nu zien we dat steeds meer gemeentes en instanties volgen en overgaan op beschoeiingen van HIP Groen.

Nederland kan niet zonder beschoeiingen

Beschoeiingen beschermen de oever tegen erosie en afkalving, door onder anderen golfslag. Je zal er niet dagelijks mee te maken hebben, en toch is beschoeiing niet uit het Nederlands straatbeeld weg te denken. Nederland is een waterland bezit wereldwijd gezien de meeste expertise in dit vakgebied. De meeste beschoeiingen worden nog altijd van tropisch hardhout gemaakt omdat dit eenmaal een constructief materiaal is dat een lange levensduur heeft (25 jaar), ten opzichte van andere houtsoorten. Helaas worden hiervoor veel tropische bossen gekapt, waardoor het aanleggen van hardhouten beschoeiingen ten koste gaat van het leefgebied van de plaatselijke flora fauna.

Beschoeiing met toekomst

Er wordt daarom veel geëxperimenteerd met kunststoffen, als duurzaam alternatief op hardhout. Kunststof heeft een lange levensduur en vergaat niet. Echter, zuiver kunststof recyclaat is kostbaar en omwille van het prijskaartje worden kunststof recyclestromen vaak gemixt. Hierdoor verliest het kunststof zijn kwaliteit en circulariteit, wat ten koste gaat van het milieu. Ik zag mijn kans schoon om een constructief geheel te ontwikkelen, dat toepasbaar is in de waterbouw en dat na zijn levensduur van 50 jaar opnieuw gebruikt kan worden.

Door het toepassen van 100 procent gerecycled en zuiver HDPE maalgoed krijgt het beschoeiingspaneel een onverwoestbare constructie, maar nog belangijker is dat deze hergebruikt kan worden na einde levensduur. HDPE is al jaren beproefd, bijvoorbeeld in het gebruik van drinkwaterleidingen. Omdat de afvalstroom vrij komt bij de productie van nieuwe HDPE fabricaten, is de grondstof niet chemisch vervuild en is er geen energie of water nodig voor het reinigen. 

Productie met 100% zuiver recyclaat en duurzaam beheerd hout

Wij combineren de kunststof panelen met Europees naaldhout. Onder de waterlijn zit weinig tot geen zuurstof dat het rottingsproces van hout kan beïnvloeden. Daarom leent naaldhout zich uitstekend voor de toepassing op beschoeiingsschotten, onder de waterlijn. Naaldhout is een goedkoper en duurzamer alternatief op hardhout. Ons hout komt namelijk enkel en alleen uit duurzaam beheerde bossen en is met een PEFC keurmerk gecertificeerd. Zo zien wij erop toe dat er na de houtkap nieuwe bomen worden aangeplant, die na 10 jaar alweer volwassen zijn. 

Goed rentmeesterschap vergt tijd, moeite en kost geld, maar het is het alles waard. Wij blijven in elk geval innoveren, want de circulaire economie staat niet stil en vraagt om 100 procent bio-based en circulair. Helaas is er nog geen toereikende, natuurlijke grondstof voor deze toepassing. Wij blijven wel experimenteren want we willen de aarde niet uitputten. Het doel is absolute reductie van kunststof en andere primaire grondstoffen.

https://hipgroen.nl/
Previous Article

Verschillende soorten labels voor bedrijven

Next Article

Natuurlijke Tips voor Wittere Tanden

You might be interested in …

Het Belang van Fietsbrug Renovatie

Fietsbruggen vormen essentiële verbindingspunten in stedelijke en landelijke gebieden, waardoor fietsers veilig en efficiënt kunnen reizen. Net als alle andere infrastructurele elementen vereisen ook fietsbruggen regelmatig onderhoud en renovatie om hun functionaliteit en veiligheid te […]

Urban gardening

Je eigen groene oase in de stad

Een groene oase te midden van het beton en het staal van de stadsjungle. Een plek waar kleurrijke bloemen bloeien, waar verse groenten groeien, en waar de lucht gevuld is met het gezoem van bijen […]