De mogelijke oorzaken voor het ontstaan van schimmelvorming op het plafond

Schimmel: wie kent het niet. Bijna in ieder huishouden komt het weleens voor. Preventieve maatregelen kunnen het niet altijd voorkomen. Wel is het belangrijk om bij aanwezigheid van schimmel juist te handelen. In dit artikel gaan we dieper in op schimmelvorming op het plafond. We geven je een diepere uitleg over de oorzaak van schimmel en hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen. 

Wat is schimmel

Schimmel op het plafond is iets wat je liever niet hebt. Los van dat het onsmakelijk uitziet kan het ook schade aan je woning en mogelijk zelf aan je gezondheid veroorzaken. Om tot de kern van het probleem te komen is het belangrijk om te weten wat schimmels eigenlijk zijn. Schimmels zijn micro-organismen die floreren bij een vochtig klimaat. Vandaar ook dat je ze vaak in de douche en op de kozijnen tegenkomt. Ze zijn er in diverse kleuren, waaronder zwart, wit, oranje of groen. De meest voorkomende schimmel is zwart van kleur en is te herkennen aan zwarte vlekken op de aangetaste oppervlakte.

Oorzaak van schimmel

Zoals eerder al genoemd, floreren schimmels bij een vochtig klimaat. Dit ontstaat vaak ten gevolge van condensatievocht. Dit type vocht komt voort uit een matige ventilatie in huis. Zo zie je bijvoorbeeld tijdens het douchen veel waterdamp ontstaan. Wanneer dit niet goed afgevoerd wordt, worden muren en plafonds erg vochtig waardoor schimmel ontstaat. Naast condensatievocht zorgt een hoge luchtvochtigheid vaak voor schimmel. Een hoge luchtvochtigheid kan diverse oorzaken hebben, waaronder bijvoorbeeld een slechte ventilatie.

Gevolgen van schimmel

Naast dat schimmel geen fijn gezicht is, kan het ook schade aan je huis toebrengen. Zo kan het eenmaal aanwezig op muren en plafonds, de oppervlakte aantasten en laten afbladderen. Wanneer je dan ook te lang wacht met het oplossen van het schimmelprobleem, kan dit een grote kostenpost met zich meebrengen.

Daarnaast is het zo dat schimmel niet enkel en alleen schade aan je huis toebrengt, maar mogelijk ook gezondheidsklachten kunnen verergeren. Zo zorgt overmatige schimmelgroei vaak voor verergering van luchtwegklachten. Belangrijk dus om de schimmelvorming in de kiem te smoren!

Tips ter preventie

Er zijn een aantal tips ter preventie van schimmelvorming op het plafond, zoals de volgende:

  • Zorg voor een goede afvoer van vocht bijvoorbeeld tijdens het douchen

  • Laat was zoveel mogelijk buiten drogen

  • Gebruik de afzuigkap tijdens het koken

  • Verbeter de isolatie van de woning

Helpen deze tips niet en blijft de schimmel terugkomen? Dan kan het verstandig zijn om een schimmels verwijderingsbedrijf in te schakelen. Lavos Reiniging is een voorbeeld van zo’n bedrijf. Zij specialiseren zich in het effectief verwijderen van schimmels waardoor de kans op terugkeer van de schimmel nihil is. 

Previous Article

Zorgen voor een prettig systeem voor je bedrijf

Next Article

Het werk achter de video’s en content

You might be interested in …

Veelzijdige Bereiding met de Safecourt Kitchen 3-in-1 Contactgrill

De Safecourt Kitchen 3-in-1 Contactgrill is niet zomaar een keukenapparaat; het is een alles-in-één oplossing voor veelzijdige maaltijdbereiding. Met zijn flexibele capaciteiten als tosti-ijzer, contactgrill en grillplaat verlegt dit apparaat de grenzen van jouw culinaire […]

IPTV en Wonen: Hoe het Verandert Wat We Thuis Kijken

In de moderne woningwereld speelt technologie een steeds grotere rol, en IPTV (Internet Protocol Television) is daar een perfect voorbeeld van. Deze blog verkent hoe IPTV de manier waarop we thuis televisie kijken transformeert en […]